Formelen bak Vimazi’s suksess
Vimazi består av en gjeng erfarne maratonløpere som i årevis slet med å finne frem til optimale løpesko. Hvis du er en løpsentusiast sånn som oss, har du sikkert også følt på frustrasjonen med å finne frem til løpesko som både gir perfekt demping og optimal kraft i frasparket. Vi bestemte oss for å gjøre noe med problemet, og ideen om tempojusterte løpesko ble født. I denne artikkelen går vi nærmere inn på forskningen som ligger bak det unike designet av skoene og datagrunnlaget som gjorde det mulig å tilpasse løpesko til ulike temposoner.
Iden om tempojusterte løpesko blir født
Hvordan velge rett løpesko? Hva mener man med drop og pronasjon? Det er mange fremmedord og ulike teorier å forholde seg til når man skal kjøpe løpesko. Ikke rart at vanlige forbrukere blir forvirret av å sammenlikne lange lister med avanserte spesifikasjoner. I stedet for å utvikle enda en fancy «supersko», bestemte vi oss for å tenke nytt fra grunnen av. Ideen om tempojusterte løpesko ble født: Teknisk avanserte sko tilpasset ulike løpshastigheter - enkle for forbrukerne å forholde seg til.
Forskningen overrasket oss
Tiden gikk, og etter flere år med avanserte beregninger fant vi endelig frem til en formel som kunne beregne de nøyaktige kreftene som genereres i hælen, buen, forfoten og stortåen i de ulike temposonene. Teorien vår
var i samsvar med Newtons fysikk (mer om dette senere).
To ting overrasket oss: For det første oppstår og slutter slagkraften så raskt at den ikke effektivt bidrar til fremdriften. For det andre er fremdriftskraften mye større enn slagkraften. Sjekk ut dette diagrammet.
Ingen hadde tidligere gjort en tilsvarende inngående analyse av slagkraften og fremdriften.
Vent litt, dette høres litt merkelig ut. De største produsentene av løpesko har forsket på dette i mange tiår, har de ikke? Ja, la oss diskutere nettopp dette.
«Supersko» passer ikke for alle
Utallige observasjonsstudier har vist at såkalte supersko hjelper løpere å løpe raskere. Dessverre er de aller fleste av disse studiene basert på feil årsakssammenheng. Observasjonene er basert på løpere som i utgangspunktet løper raskt fordi de er i god form, ikke på grunn av egenskapene til skoene. Studiene viser ingen direkte kobling mellom type sko og bedre prestasjoner. Selv akademikerne som har publisert studiene sier at de ikke kan
fastslå en sammenheng!
Raskere løping kan skyldes smartere treningsteknikker, bedre oppvarming før konkurranse, bedre kosthold og hydrering – og bedre trening selvfølgelig. Mange av studiene er dessuten basert på selvrapportering uten objektiv analyse eller basis i faktisk vitenskap. Verre er det at mange av studiene ikke viser samsvar med grunnleggende vitenskap som Newtons regler om tyngdekraft.
Tradisjonelle skosåler fungerer ikke
Vi tok vår nye teori om løpekrefter og verifiserte den med eksperimentelle data fra «Forces in Running» studien som beregner timing, plassering og intensiteten på kreftene som genereres når du løper. Forskningen tok utgangspunkt i en rekke ulike temposoner og løpemønstre i tillegg til vekten på både kvinner og menn.
Vi fant ut at skummet på tradisjonelle mellomsåler ikke reagerer bra nok på det brede spekteret av krefter som generes under løpingen. Ved å benytte en dynamisk kompresjonsenhet for å målekompresjonen i hælen og forfoten på forskjellige sko, fant vi ut at skummet i mellomsålen (uansett type) ikke på langt nær er så fleksibel som produsentene vil ha oss til å tro. Faktisk viste det seg umulig for skummet i mellomsålen å reagere på kraften som ble utløst under løpingen.
Vår metode: Perfekt tuning innen hver temposone
Etter årevis med inngående forskning var det spesielt to forhold utpekte seg:
For det første kunne vi fastslå at mellomsålen ikke bør betraktes som en homogen enhet. For å lage en sko som fungerer i harmoni med løpeteknikken må man betrakte hælen og forfoten som helt separate funksjonsområder. Løsningen vår var å utvikle en helt ny type skumområde på forfoten som vi kaller for FastPod. Dette området reagerer på kraften du genererer under frasparket. (Hæl- og mellomfotområdet er spesielt utviklet for å reagere på slagkraften innen hver temposone.)
For det andre lærte vi at løpere genererer et bredere spekter av både slagkrefter og fremdriftskrefter enn vi hadde trodd. Disse kreftene er intense ved løpshastigheter rundt 3 minutter per kilometer, men mye
mildere ved 7 minutter per kilometer.
Dette betyr at løpesko må balanseres i forhold til hæl og forfot innen hver temposone. Vi differensierer derfor tettheten på skummet i hælen og mellomfoten i forhold til skummet i FastPod for hver enkelt skomodell.
Dermed kan vi matche kompresjonen med kreftene innen hver temposone. Vi kaller denne justeringen "tuning".
Derfor fungerer vår metode best
Dette er problemet med tradisjonelle løpesko: Tettheten på skummet i mellomsålen er det samme fra hæl til tå. Dette betyr at man enten får en supermyk demping med et fraspark som føles seigt og tungt. Eller frasparket fungerer optimalt, men da vil ikke dempingen være god nok.
Det har tatt lang tid å utvikle tempojusterte sko, men et solid vitenskapelig datagrunnlag og god forståelse for løpsfysikk har gitt soleklare resultater. Ved å justere tettheten på skummet både på hælen og forfoten har vi klart å optimalisere dempingen og maksimere kraften i frasparket. Vimazi kan derfor skilte med de best tilpassede skoene på markedet.
Unik teknologi som gir resultater
Vimazis FastPod-løsning: For å gi løpere en optimal demping og samtidig mest mulig kraft i frasparket, har vi utviklet FastPod (rød sone) i forfoten. Hæl- og bueområdet er utviklet for å reagere på kreftene du genererer ved støt. FastPod er innstilt for å reagere på fremdriftskreftene dine, slik at frasparket er så effektivt som mulig. Hver enkelt modell er tilpasset for å absorbere og dra nytte av kreftene som utvikles innen hver enkelt temposone.
Det å utvikle mellomsålen var en mye vanskeligere oppgave enn hva det kunne se ut som. Først måtte vi gjøre de rette matematiske beregningene. Ingen lett oppgave! Deretter måtte vi finne frem til en produsent av mellomsåler som kunne levere skum tilpasset et veldig nøyaktig durometer. Ingen har gjort dette før, og de fleste produsentene sa ganske enkelt «nei». Til slutt måtte vi finne ut hvordan de to delene av mellomsålen kunne bli presset sammen på en måte som gjorde det mulig med en jevn og naturlig overgang fra støt til fraspark. Perfeksjon er ingen lett affære!
Ved å dra nytte av tempojusterte sko justert for optimal demping og fremdrift er det mulig for alle å oppnå best mulig resultater basert på egne forutsetninger. Det å justere sko for en bestemt temposone er en radikalt annerledes måte å utvikle løpesko, men det er den riktige måten. Vi håper du gir løpeskoene våre en sjanse!