Hvordan Vimazi løpesko føles - og hvorfor

Hvordan Vimazi løpesko føles - og hvorfor

Det er alltid spennende og lærerikt å prøve nye løpesko. Men hva kan vi egentlig lære av å teste skoene? Som løpere er den eneste virkelige tilbakemeldingen vi får fra skoene våre hvordan de føles på foten. Og hvis du er oppmerksom på disse følelsene, kan du få verdifull informasjon om skoenes egenskaper.

Du kan kjenne om skoen passer godt og har riktig størrelse, om den isolerer mot kulde eller fanger varme og svette, om den gir stabilitet eller vinglethet på ujevnt underlag, og om mellomsålen gir tilstrekkelig støtdemping når du lander på hælen eller forfoten.

Utfordringen er å tolke disse følelsene og forstå hvordan skoen vil påvirke din helse og energi når du løper dag etter dag. Her er noen måter design og konstruksjon kan påvirke passform, støtdemping, fremdriftseffektivitet og stabilitet. Dette gjelder spesielt for Vimazi tempojusterte løpesko.

STØRRELSE OG SNØRING Før du kan kjenne nøyaktig hvordan en løpesko føles, må du bruke litt tid på å finne riktig størrelse og snøring. Heldigvis gir snøring god mulighet til å justere passformen.

MYKHET OG STØTREDUKSJON En av de viktigste egenskapene til en løpesko er hvordan den håndterer støt, for å beskytte ledd, sener og brusk gjennom løpeturen. Når du tråkker på en sko med all din vekt, kan du kjenne hvordan den komprimeres. Du kan også merke forskjell mellom en hard skinnsåle og en myk skummellomsåle. Men hvordan kan du tolke forskjellene mellom forskjellige mellomsåler og hvordan påvirker de helsen til ledd og vev over tid? Er mykere alltid bedre, eller finnes det avveininger eller grenser for ulike grader av mykhet?

Dette er kompliserte spørsmål som ikke kan besvares basert på noen minutters testing i en løpeskobutikk.

Ved utformingen av Vimazi-skoene har vi beregnet den optimale tettheten i mellomsålen for å takle ulike slagkrefter. Men hva er egentlig "optimalt"? Det betyr å oppnå den mest gradvise stoppkraften slik at kroppen ikke stopper for raskt eller skoen bunner ut og gir en brå slutt. Du kan ikke eliminere stoppekraften, men du kan fordele den jevnt slik at du får minimalt med stress. Dette kalles kritisk demping i ingeniørfaget, og det er en utfordring å bestemme kurven til kritisk demping mens du står eller går i en sko. Med trening kan du imidlertid utvikle en bedre følelse for det mens du løper i et bestemt tempo. Den optimale tettheten i mellomsålen vil gi en myk overgang fra landing til å skyve av.

Det som gjør Vimazi unik er at vi har spesifisert tetthetene i mellomsålene for forskjellige temposoner, slik at du får en jevn overgangsfølelse enten du løper 4 min/km eller sub 5:00.

Når du skyver av, begynner push-off så snart foten din treffer bakken. I utgangspunktet kan det føles som om støtet og avskyvningen skjer i rekkefølge, men i virkeligheten er de to lagt over hverandre (se diagrammet nedenfor). Derfor bruker føttene dine hele tiden på bakken under et løpesteg på å presse av. Påvirkningstiden er imidlertid kort og overlapper med det tidligste stadiet av push-off. Påvirkning varer bare omtrent en tredjedel av tiden, og selv om vi ønsker å gjøre påvirkningen mer gradvis, kan vi ikke.

I tillegg til tiden det tar å presse av, er kraften du utøver i forfoten 2-3 ganger større enn kraften ved hælen. For å balansere mengden av sålekompresjon med den høyere kraften under push-off, må mellomsålen ha en høyere skumtetthet. Hvor mye høyere tettheten bør være, avhenger av tempoet ditt. Derfor justerer og tester vi nøye tettheten i våre FastPods for forfoten for å sikre at skoen reagerer på kreftene du legger på den. Dette gjør tempojusterte sko nødvendige.

Når du står på et par av våre sko, vil du føle en fastere forfot enn mange andre sko. Men når du løper i Vimazi, vil du oppleve akkurat passe mengde demping fordi hælen og mellomfoten er innstilt separat (se ovenfor).

Det viktigste å huske er at selv om alt skjer veldig raskt, gir push-off ikke et sjokk når det gjelder påvirkning. Hvis forfoten er for myk, får du ikke optimal støtdemping, og du mister definitivt noe i energieffektiviteten.

STABILITET I VIMAZI-SKO

Stabilitet er en avgjørende faktor for sunn og langvarig løping, men det kan være vanskelig å oppleve mens du står. Når du løper, er kraften på forfoten mye større enn kraften ved hælen, og dette påvirker opplevelsen av stabilitet. Men det er ikke alt: foten og ankelen pronerer under hvert trinn, og topptrykkpunktet beveger seg hele tiden.

Vår målsetning med Vimazi-sko er å gi deg en naturlig følelse av stabilitet mens du løper. Vi ønsker å skape en sko som føles som en støtdempende forlengelse av foten din. Ved å bruke FastPods med høyere tetthet i forfoten, skaper vi en jevnere og sikrere plattform for foten å presse på. Dette betyr at når du presser hardere under stortåen og innsiden av foten, deformeres ikke skoen og vipper like mye som en mykere sko ville gjort. Dette gir deg en følelse av å være mer stabil og sikker. I det lange løp betyr det mindre stress på foten og ankelleddene.

Vimazi-sko er utviklet for å gi deg den optimale kombinasjonen av stabilitet og støtdemping. Prøv våre sko i dag og opplev forskjellen, klikk her.


Lynrask levering

Gratis 2-5 dagers levering

Problemfri handel

Velg mellom å betale med Vipps, klarna eller kort.

Enkel returløsning

Enkel og rask returløsning

Lager i Norge

Vi sender våre løpesko til hele Norge!