Hva er temposoner?

Hva er temposoner?

I løping refererer en temposone til et tidsintervall, som vanligvis måles i minutter per mil eller minutter per kilometer. Mange løpere forsøker å holde seg innenfor en bestemt temposone hver dag for å optimalisere treningsprogrammet.

Vimazi løpeskoene er designet slik at de responderer på kreftene som oppstår innenfor hver temposone. Hver skomodell er tilpasset til å reagere optimalt på støt og fremdriftskrefter som genereres innenfor den aktuelle temposonen. (Utenfor den angitte temposonen vil skoene våre fungere som vanlige sko.)

Det er verdt å merke seg at kreftene i løping i hovedsak genereres av tempo, men vekt spiller også en rolle. For å ta høyde for dette i våre sko som er justert for tempo, beregner vi vektområder basert på kjønn, skostørrelse og løpehastighet. Siden kreftene endrer seg mer dramatisk ved høyere tempo, er temposonene for raskere tempo smalere enn temposonene for modeller som er innstilt på lavere tempo.

For Vimazi representerer en temposone det optimale tempoområdet for en av våre skomodeller. La oss bruke Vimazi Z60 som et eksempel. Z60 fungerer best mellom 5:15-6:30 min/km. Vi har justert hælområdet på mellomsålen slik at den responderer riktig på kreftene du genererer i dette tempoområdet. Hva betyr det? Hvis du løper innenfor denne temposonen, vil hælen FastPod™ være justert for å optimalisere dempingen for deg. Den er ikke for myk og vil dermed gi ustabilitet og bunne ut, og heller ikke for hard, noe som vil belaste leddene og bløtvevet. Hvis du løper i en fart på 4 min/km med Z60, vil skoen fungere som alle andre sko på markedet og vil være for myk til å gi deg effektiv Goldilocks-demping. Hvis du løper i en fart på 7 min/km, vil det heller ikke maksimere dempingen din. Vi mener det er viktig at puten din er akkurat riktig.

På samme måte er forfoten FastPod i Z60 innstilt for å maksimere fremdriftseffektiviteten innenfor sin temposone - 5:15-6:30 min/km. Hvordan fungerer fremdriftseffektiviteten? Hvis mellomsålen din er for myk for fremdriftskreftene du genererer i det tempoet du løper, vil du komprimere den og ikke få noe tilbake. Det er som å løpe i sand. Det er her vi skiller oss fra de fleste sko på markedet. Under avskyvningsfasen av skrittet ditt, vil Z60-forfoten FastPod komprimere, men ikke bunne ut, og så raskt tilbake på plass.

Hvorfor kan ikke én sko passe for alle typer løping? Det er fordi kreftene i løping endrer seg dramatisk når du øker tempoet. Når du løper raskere, flyr du lenger gjennom luften, og landingen skaper større påvirkning og krever mer kraft når du skyver av. For oss vanlige løpere er dette hva som skjer med de fleste sko: ved høye hastigheter kan mellomsålen være for myk og dempende, mens den samme mellomsålen ved lavere hastigheter kan være for hard og stiv. Ved å velge sko som passer perfekt til din temposone, vil du oppleve bedre komfort og ha mer energi gjennom hele løpeturen. Utforsk Vimazi løpesko, klikk her.


Lynrask levering

Gratis 2-5 dagers levering

Problemfri handel

Velg mellom å betale med Vipps, klarna eller kort.

Enkel returløsning

Enkel og rask returløsning

Lager i Norge

Vi sender våre løpesko til hele Norge!